Metamorphose

Metamorphose

Van jaren ’80 KDV naar 3 Woningen

Delft

Het historische raadhuis “Hof van Delft” en de peuterspeelzaal werden samen met geveild. Beide stonden jaren leeg. In het raadhuis pasten we zes appartementen, die zijn al bewoond.

En wat maken we van de speelzaal?

Lastig, maar we lossen het op…

De gemeente en de buurt zagen het liefst dat er in het pand werd gewoond. Maar, de ligging maakte het bijna onmogelijk om de voormalige kinderopvang bewoonbaar te maken.

De speelzaal ligt niet direct aan de straat en is verder ingesloten door het raadhuis, een smalle steeg en een speeltuintje.

Ook verticaal was de speelruimte nul: er kon niet gegraven worden, en een opbouw werd belet door het bestemmingsplan en de omwonenden. Zonnig pluspunt: één gevel grenst direct aan een groen stadspark.

Gelukkig houden wij van puzzelen!

Uit onze studies volgenden verschillende oplossingsrichtingen. Die hielden we een makelaar en de aannemer voor, om kosten en baten scherp te krijgen. Uiteindelijk kozen we met de opdrachtgever voor het maken van drie compacte woningen.

In het gebouw van 15×15 meter pasten we drie woningen naast elkaar: met de voordeur in de steeg en de woonkamer aan het park.

De sleutel tot de transformatie

De sleutel tot de transformatie ligt in het gebruik van de ruimte onder de daklichten. Met een uiterst slank gedimensioneerde tussenvloer was hier precies genoeg vrije hoogte om een extra verdieping te maken: voor een slaapkamer en toegang tot een dakterras.

Onder de nieuwe verdiepingsvloer in de buik van de woning plaatsten we badkamer en keuken.

Eigenlijk is het verlagen van het dak boven de bergingen een nog belangrijkere vondst. De berging vormt een buffer tegen brand-overslag in de smalle steeg en laat hoogte voor een slaapkamerraam. Hierdoor is het mogelijk om ook de ruimte achter de berging te gebruiken als (slaap)kamer.

Alle beschikbare ruimte is optimaal benut en bewoonbaar gemaakt.

Je moet het gebouw niet tegen de haren strijken

Goede transformatieplannen werken mét gebouwen, forceren niet, maar maken slim gebruik van de bestaande structuur.

Deze ombouw was relatief ingrijpend. We lieten het casco staan: de betonnen begane grond vloer, het stalen skelet en de dragende geveldelen (het binnen-spouwblad). De ramen zijn dus op hun plek gebleven. Van enkele is de borstwering weggezaagd, daar zitten nu de voordeuren en schuifpuien.

Het oude betonnen dak was verzakt en hing door, daarom is ze verwijderd. Het nieuwe houten dak is veel sterker, het draagt drie grote dakterrassen en een gras-dakpakket.

Van de gevel pelden wij de gevelstenen en de achterliggende isolatie. Daarna is het gebouw opnieuw ingepakt, nu met een nieuwe laag hoogwaardige isolatie. De gevelopeningen zijn voorzien van nieuwe kozijnen met 3-dubbel glas.

We ontwierpen een nieuwe jas, mooier en beter:

de woningen zijn zeer energie-zuinig.

Contact

Scheepmakersdijk 4
2011 AT Haarlem
> Google maps